IPL is de afkorting voor Intense Pulse Light.

Het is een sterke lichtbundel met een specifieke golflengte. De energie van deze lichtbundel wordt opgenomen door het pigment van het haar of de huid. Afhankelijk van de golflengte heeft de IPL specifieke werking en toepassingen. De IPL behandeling is niet pijnlijk. U voelt wel kleine tikjes op de huid, maar dat wordt vrijwel nooit als pijn ervaren. Behandelingen zijn altijd in kuurverband van 4 tot 10 behandelingen.

Wilt u meer specifieke informatie over de werking, mogelijkheden en achtergronden van behandelingen met IPL en wat deze behandelingen voor u kunnen betekenen, kijk dan op de site www.uwnieuwehuid.nl.

Haarverwijdering

Ongewenste haargroei is een probleem dat voorkomt bij vrouwen en mannen. Bij vrouwen betreft het vaak ongewenste haargroei in het gezicht, oksels, bikinilijn, armen en benen. Bij mannen betreft het vaak ongewenste haargroei op rug, schouders, borst en buik. IPL flitslicht (intense pulse light) is een sterke lichtbundel. De haren worden slechts een fractie van een seconde blootgesteld aan het flitslicht. De energie van ht licht vernietigt de haarzakjes, waardoor er geen nieuwe haren meer kunnen groeien. Na enkele behandelingen zijn de haren definitief verdwenen.

Huidverjonging en rimpelbehandeling

De huid ontleent haar stevigheid aan de collageenvezels. Naarmate men ouder wordt, neemt het collageen in de huid ook af waardoor de huid gaat verslappen. IPL flitslicht stimuleert de aanmaak van nieuwe collageen in de huid waardoor de huid haar stevigheid weer terug krijgt. Het volledige gelaat kan met de IPL behandeld worden. De meest natuurlijke manier van huidverjonging, want de huid doet het helemaal zelf. In plaats van het hele gezicht kunnen ook specifieke zones en rimpels behandeld worden. Met heel gerichte IPL behandeling worden rimpeldieptes verkleind en lijntjes verdwijnen zelfs helemaal. Ook hier zorgt de huid zelf voor het herstel en verbetering, er wordt niets kunstmatig in de huid gespoten.

Couperosebehandeling

Couperose zijn kleine bloedvaatjes die door de huid heen schemeren. Hierdoor is de huid rood en bij temperatuurswisselingen, zonnenbaden of gebruik van alcohol wordt de roodheid zelfs erger. Ook kunnen haarfijne adertjes ontstaan die als zichtbare rode draadjes de huid ontsieren. De energie van de IPL lamp brandt deze bloedvaatjes dicht waardoor de roodheid in de huid verdwijnt.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken, kunnen zeer ontsierend zijn, Met name wanneer deze in het gelaat voorkomen. De oplossing voor dit probleem is IPL. De zeer gerichte behandeling pakt de donkere pigmentvlekken aan en maakt deze enkele tinten lichter.

Acne behandeling

Met de IPL wordt actieve acne succesvol behandeld. De behandeling remt ontstekingen, waardoor een aanzienlijke verbetering van de huid tot stand komt. De aanwezige actieve acne verdwijnt en het ontstaan van nieuwe ontstekingen wordt tot een minimum beperkt. Deze behandeling is geschikt voor het gelaat, rug en borst. Een tijdige behandeling van de acne met IPL voorkomt ontsierende littekenvorming.

De behandeling

Om ongewenste haargroei definitief te verwijderen werken we met geavanceerde IPL-apparatuur. De behandeling wordt op een veilige en pijnloze manier uitgevoerd door een IPL-specialist. Eerst wordt het te behandelen huidgebied met gel gekoeld. Met series korte lichtpulsen wordt vervolgens de huid belicht. Onze apparatuur werkt vriendelijk en veilig, doordat het precies de juiste hoeveelheid warmte aan de huid wordt afgegeven. Elke pulse duurt een fractie van een seconde en behandelt een groot huidoppervlak. Hierdoor zijn alle huidgebieden snel te behandelen. De meeste mensen ervaren de lichtpuls alsof er een elastiekje tegen de huid tikt, maar het doet geen pijn.

Met de deskundigheid van Amero Skin in combinatie met de nieuwste technologie, kunt u rekenen op een optimaal resultaat. Uit jarenlange ervaring is gebleken dat circa 98% van de cliënten goed reageert op IPL. Bij slechts 2% leveren de behandelingen geen zichtbaar resultaat op. Met name door een verandering in de hormoonhuishouding kunnen haarzakjes weer actief worden. Als blijkt dat u tot deze categorie behoort, dan wordt het behandeltraject stopgezet. Dit is na circa 2-3 behandelingen al duidelijk.

Omdat haren in een cyclus groeien (drie fasen), zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Alleen haren die zich in de groeifase bevinden kunnen worden behandeld. Eén fase duurt circa 4-6 weken waarna de behandeling kan worden herhaald. Hoeveel behandelingen u nodig heeft hangt af van uw huid- en haartype. Thilda zal u daarover adviseren. Uiteraard bepaalt u zelf na iedere behandeling of u verder wilt gaan of niet.

Het behandeladvies

 • Vier weken voor de behandeling niet in de zon. Dit geldt ook voor het gebruik van de zonnebank en zelfbruinende crèmes.
 • Vanaf vier weken voor de behandeling en tijdens het volledige behandelingstraject mag u zich niet epileren of harsen. Scheren of bijknippen kan wel.
 • De beste periode om te starten met de behandeling is in de herfst en de winter als de huid niet zongebruind is.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen deodorant, parfums en huidlotions op het te behandelen huidgebied.
 • Geef de huid minimaal tot 2 dagen na de behandeling rust. Wees dus voorzichtig met sporten, sauna- en zwembadbezoek.

Veel gestelde vragen

Doet het IPL ontharen pijn?
De behandelingen met IPL vallen best mee. Alleen daar waar bepaalde huidzenuwen dicht aan de oppervlakte liggen voelt het als warme speldenprikjes: bijvoorbeeld in de liesplooien, de enkels, de nek en de oksels.

Hoe snel zie ik effect?
Na de tweede behandeling zullen er na ongeveer 10 tot 15 dagen een deel van de behandelde haren zich makkelijk los laten en staan er een tijdje wat kale plekken. U weet dan dat de behandeling bij u aanslaat en dat het zin heeft om door te gaan met de kuur. Bij sommige mensen lijkt er na een behandeling ineens weer meer haartjes te staan, en de groei lijkt ook weer sneller te gaan. Dit is echter maar schijn. Het wordt veroorzaakt doordat de haargroeicyclus verandert. De haartjes die in de regel na elkaar zouden groeien, komen nu tegelijkertijd naar de oppervlakte. Vaak staan er dan twee haartjes in één haarzakje. Als we in deze fase op het juiste moment weten in te grijpen, kunnen er veel meer haarzakjes tegelijk uitgeschakeld worden. Dus eigenlijk is deze ‘dip’ zeer gunstig voor het behandelproces.

Hoeveel behandelingen zijn er in totaal nodig?
Voor een bevredigend resultaat van 80 tot 90% reductie zullen er 6 tot 10 behandelingen nodig zijn.

Hoe lang duurt een behandeling?
De duur van een behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden. Elke lichtflits met de IPL behandelt een gebied van 5 centimeter lang en 1,2 centimeter breed. Hierdoor worden vele haarfollikels per flits uitgeschakeld.

Hoeveel tijd moet er tussen de behandelingen zitten?
Tussen opeenvolgende behandelingen ligt een periode variërend van 6 tot 12 weken. Vanwege de haargroeicyclus zijn er meerdere behandelingen nodig om alle haarfollikels uit te schakelen. De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van de plaats op het lichaam. Op het gezicht soms kortere pauzes en op de benen langere.

Kan ik zonnen of onder de zonnebank?
Het is noodzakelijk om 1 weken voorafgaande en tijdens de kuur niet te zonnen en/of zonnebanken. Bij onvermijdelijke blootstelling aan zonnestralen adviseren wij gebruik te maken van een zonnebrandcrème met beschermingsfactor hoger dan 30 (sunblock).

Hoe lang na de behandeling mag ik zonnen en waarom moet ik wachten?
Na circa 1 week mogen de behandelde oppervlakken weer blootgesteld worden aan de zon of zonnebank. Omdat uw huid zich anders gaat wapenen tegen bescherming van licht door heel veel pigment aan te maken, maar dan vlekkerig (hyperpigmentatie). Ook kan er zonneallergie optreden (jeukende rode bultjes). Bedek daarom in de zomer of naar de wintersport de huid met kleding, of gebruik een beschermingsfactor hoger dan 30 (sunblock) als blootstelling aan UV-licht niet te vermijden is, zoals op uw gezicht of armen (mits u daar behandeld bent uiteraard).

Moet ik wit de zomer door of niet in de zon op vakantie?
Ten eerste gelden bovenstaande regels alleen maar voor de te behandelen plaatsen. Als u die goed afdekt met kleding, kunt u wel in de zon of onder de zonnebank. U kunt eventueel gewoon een pauze inlassen tussen de behandelingen als u volledig in de zon wilt.

Mag ik gebruik maken van zelfbruiningscrèmes of zonnebank?
Een week voor de behandeling geen gebruik maken van zelfbruiners omdat hier een stof inzit die een reactie met licht aangaat. Een week na de behandeling kunt u weer gebruik maken van zelfbruiningscrèmes of bruiningscabines.

Kan ik met deze techniek behandeld worden na een laserbehandeling?

Wij raden aan om minstens 6 weken de huid rust te gunnen alvorens verder te gaan met de IPL bij ons.

Is het mogelijk alleen maar uit te dunnen?
Nee, het lichaam maakt zelf haartjes in een onregelmatig patroon aan, daarom kun je het niet alleen maar netjes uitdunnen.

Kan er over ingegroeide haren heen behandeld worden?
Ja, dat gaat prima. Sterker nog, het is heel goed tegen ingegroeide haren omdat:

 • Een ontsteking met een opgekrulde haar erin springt vaak tijdens een behandeling open en wordt daarna rustiger.

Wat moet ik doen met de stoppeltjes die na de behandeling blijven zitten?
Deze groeien nog 2 à 3 weken door en vallen er vanzelf uit. Haar dat vanuit de slaapfase actief wordt scheert u gewoon af, zodat we deze in de volgende behandeling kunnen meenemen. Denk er altijd aan dat u 1 dag voor de behandeling de desbetreffende locatie moet scheren.

Komen de haren nooit meer terug?
Nee, de haarzakjes die effectief behandeld zijn, kunnen nooit meer een haartje produceren.

U mag uitgaan van 80 tot 90% haarreductie. Wilt u 100% glad worden, dan is dat misschien niet realistisch. Helaas zijn er onder onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren. Deze kunnen door hormoonveranderingen wakker worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij: zwangerschap, menopauze, gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress), of bij een periode van veel inspanning.

Het betekent wel dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donzige resthaartjes toch weer dikker worden. Dus is het verstandig dat u ongeveer 1 of 2 x per jaar terug komt voor ‘onderhoudsbeurt’. Het haar zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen.

Is het echt veilig en beschadigt de huid niet?
Ja, de behandeling met de IPL is echt veilig. Alleen als er ook een haarworteltje zit, wordt er warmte opgewekt. Dus de warmte gaat nooit dieper dan het haartje en het haarzakje.

Raken in de oksel geen lymfe- of zweetklieren beschadigd?

Het licht wordt alleen maar opgenomen door haarpigmenten. Naar andere weefsels is er geen geleiding.

Wanneer ontharen jullie niet?

Wij ontharen niet indien er sprake is van:

  • Zwangerschap
  • Onwel zijn, acute infecties of koorts
  • Pacemaker of inwendige defibrillator
  • Actieve koortslipinfectie (+ 3 weken erna)
  • Gordelroos (blaasjes, jeuk en zenuwpijn)
  • Verse littekens van operaties (na 2 maanden kan het wel)
  • Overgevoeligheid van de huid na bestraling tegen kanker
  • Gebruik van bepaalde medicijnen die lichtgevoelig zijn
  • Ontstekingsremmers (remmen cellen die nodig zijn om de huid te normaliseren, bijvoorbeeld Prednison)
  • Metalen in of net onder de huid waar we behandelen
  • Pinnen of schroeven in gewrichten en botten
  • Piercings (zullen er even uit moeten)
  • Tatoeages (kans op verbleken van de tattoo)

Waarom is ontharen bij gebruik van sommige medicijnen niet verstandig?
Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor licht. Leest u de bijsluiter van uw medicijnen er nog eens op na, of als u die kwijt bent, kijk dan op: www.geneesmiddelenrepertorium.nl.

Een overgevoeligheid voor sterk licht kan onder andere optreden bij de volgende medicijnen of zalfjes: acne (ro-accutane, iso-tretoine, vitamine A-zalf), antidepressiva, St.Janskruid (Hypericum, merknaam bijvoorbeeld Kyra), antibiotica of penicilline.

Individueel kan wel eens van deze richtlijn worden afgeweken. Namelijk als u bepaalde medicijnen al jaren gebruikt en nooit enige overgevoeligheid voor UV-licht hebt waargenomen. Dus nooit last van zonneallergie (jeuk, bobbeltjes na zonlicht) en nooit de ogen dicht moet knijpen tijdens gewoon daglicht. In die gevallen doen we eerst een paar proefpulsen om te zien hoe de huid reageert.

Ontstekingsremmers (bijvoorbeeld Prednison) gaan ook niet samen met de behandelingen. Want deze remmen bepaalde cellen die juist actief moeten worden na de behandeling om de huid weer te normaliseren.

Waarom mag je eigenlijk niet behandeld worden als je zwanger bent?
Daar zijn een paar redenen voor. Bij zwangerschap is de hormoonhuishouding dermate anders dat het effect van de behandelingen niet duidelijk wordt. De kans bestaat dat er tijdelijk meer haargroei of juist minder is, dus we zouden te veel of te weinig behandelen. Tijdens de zwangerschap kan de huid reageren op lichtbronnen met “zonne – allergie”: rode jeukende bobbeltjes, of met extra pigmentvorming. Dit zou het resultaat kunnen belemmeren.

Wat gebeurt er als ik veel moedervlekken op m’n huid heb?
Het is normaal dat moedervlekken en sproeten een klein korstje krijgen, want zij absorberen meer warmte dan de lichtere kleur huid eromheen. We proberen wel zoveel mogelijk om grote moedervlekken heen te werken. Als u een huid heeft die neigt naar de aanmaak van moedervlekken en sproetjes, is het mogelijk dat tijdelijk meer sproeten ontstaan in een oppervlakkige laag van de huid. Deze trekken vanzelf weer weg. Het kan geen DNA-beschadiging veroorzaken. De warmte komt niet boven de 72 graden Celsius.

Mag ik van tevoren epileren of scheren of een ontharingscrème gebruiken?
Tijdens de IPL behandeling mag je niet epileren en/of harsen, omdat de haartjes nodig zijn ter geleiding van de effectieve warmte naar binnen toe. Scheren mag wel en het liefst 1 de dag voor de behandeling, zelf met een wegwerpscheermesje. Gebruik geen scheermesjes of scheersystemen die het haartje eerst een stukje uit de huid trekken alvorens deze af te scheren, omdat het haartje daarna terug in de huid zakt. Hierdoor kan het niet als geleiding voor het licht dienen om te worden onthaard.

Mag ik na het behandelen van een oksel deodorant op doen?
Nee, wacht daar een paar uurtjes mee omdat chemische stoffen door de warmte van de huid anders kunnen worden opgenomen door de huid.

Behandelen jullie ook minderjarigen?
Als je jong bent, is je lichaam nog lang niet klaar met de haartjes aanmaken. Het is waarschijnlijk nog van plan (afhankelijk van je familiaire aanleg en hormoonspiegel) om veel meer haar te laten groeien op veel meer plaatsen, en het ook nog dichter begroeid te laten zijn. Het ontharen (met laser of IPL) mag medisch gezien wel zodra je je verwachte lichaamslengte hebt bereikt en/of je regelmatige cyclus hebt.

Prijslijst IPL behandelingen